Hoeveel artikelen zijn
er op Wikipedia?
2,177,745
Wikipedia is ‘s werelds grootste internet-encyclopedie; wereldwijd schrijven er maandelijks duizenden mensen aan Wikipedia. Er is niet één Wikipedia, er zijn er ruim 300. De Engelstalige Wikipedia startte op 15 januari 2001. Nog datzelfde jaar volgden Wikipedia’s in andere talen, waaronder Nederlands. Weet je dat er ook een Wikipedia is in het Nedersaksisch, Frysk, Limburgs en Papiamentu?
Alle Wikipedia’s zijn uniek en worden helemaal door vrijwilligers geschreven en bijgehouden. Deze vrijwilligers worden ook wel de Wikipedia-gemeenschap genoemd. Wikipedia is al jaren een van de meest bezochte websites ter wereld. Het is het grootste internationale samenwerkingsproject op het gebied van kennis en educatie ooit.
De Nederlandstalige Wikipedia bevat meer dan twee miljoen artikelen die dagelijks worden aangevuld en verbeterd door meer 1200 vrijwillige bewerkers. Wikipedia-bewerkers kunnen specialist zijn op hun vakgebied, gedreven amateurs of mensen met een voorliefde voor goed en duidelijk taalgebruik. Allemaal willen ze één ding: feitelijke kennis waarheidsgetrouw delen.
Vrij voor iedereen
De kennis die op Wikipedia is verzameld is door iedereen vrij (en gratis) te gebruiken. Schrijvers geven toestemming om hun teksten aan te passen en te verspreiden (met bronvermelding). Die bewerkte versies moeten ook weer vrij beschikbaar zijn voor iedereen. Niet alleen de teksten op Wikipedia zijn gepubliceerd onder een vrije licentie, ook de afbeeldingen die afkomstig zijn van de mediabank Wikimedia Commons.
Wie is verantwoordelijk voor de inhoud?
Wikipedia artikelen zijn altijd ‘werk in uitvoering’, ze kunnen op ieder moment worden aangepast en verbeterd. Bijna alle artikelen hebben meerdere auteurs: mensen delen hun kennis om samen de inhoud te verbeteren. Er is geen eindredacteur die de inhoud controleert en aanstuurt- ook niet de Wikimedia Foundation of de nationale Wikimedia verenigingen. Individuele auteurs zijn zelf verantwoordelijk voor wat ze op Wikipedia schrijven. Er zijn echter wel richtlijnen. Dagelijks zijn er dan ook vele vrijwilligers hard aan het werk om te zorgen dat de informatie up-to-date is en wordt er goed gelet op de kwaliteit van de artikelen.
Wat te doen als je een fout ziet?
Het kan natuurlijk voorkomen dat je een taalfout ziet in een Wikipedia artikel. Dat kun je prima zelf corrigeren. Ook inhoudelijke fouten kun je zelf verbeteren als je de regels van Wikipedia in acht neemt. Misschien heb je zelfs een fout ontdekt in een artikel over jou, of je bedrijf of product. Op onze verenigingswiki kun je lezen wat je in deze gevallen kunt doen.
Schrijf je mee aan ‘s werelds grootste online encyclopedie?
Voor wie snel aan de slag wil is er deze praktische handleiding beschikbaar. Een uitgebreidere handleiding is te downloaden via Wikimedia Commons. Vergeet ook niet onze webagenda in de gaten te houden zodat je weet wanneer er een Wikipedia schrijfbijeenkomst bij jou in de buurt is. Hier zijn vaak ervaren Wikipedia bewerkers bij aanwezig die je graag op weg helpen.
Als organisatie kennis delen via Wikipedia?
Wikimedia Nederland werkt graag samen met organisaties die hun kennis en collecties via de Wikimedia platforms met de wereld willen delen. Wil je er graag meer over weten? Neem contact met ons op zodat we samen kunnen onderzoeken wat mogelijk is of download een van onze brochures. Bekijk enkele voorbeelden van samenwerking om een impressie te krijgen van de mogelijkheden.