De Nederlandstalige Wikipedia bevat meer dan twee miljoen artikelen die dagelijks worden aangevuld en verbeterd door meer dan duizend vrijwillige bewerkers. Iedereen kan en mag meewerken, maar er zijn wel richtlijnen.
Alle Wikipedia’s zijn uniek en worden helemaal door vrijwilligers geschreven en bijgehouden. Deze vrijwilligers worden ook wel de Wikipedia-gemeenschap genoemd. Wikipedia is al jaren een van de meest bezochte websites ter wereld. Het is het grootste internationale samenwerkingsproject op het gebied van kennis en educatie ooit.
Artikelen moeten helder geschreven zijn en gebaseerd op betrouwbare bronnen. Kwaliteit staat voorop en de Wikipedia-gemeenschap neemt kwaliteitsbewaking erg serieus. We adviseren je daarom eerst de handleiding te downloaden, het boek ‘Schrijven voor Wikipedia’ te kopen en/of deel te nemen aan een schrijversbijeenkomst waar ervaren Wikipedianen je op weg kunnen helpen. Op onze webagenda kun je zien of er binnenkort een bijeenkomst bij jou in de buurt plaatsvindt.
“Als mensen informatie zoeken over een onderwerp, komen ze via Google en andere zoekmachines al gauw terecht bij Wikipedia. Het is dan ook belangrijk dat daar goede en leesbare informatie staat, of het nu gaat om de bekende auteurs Hannemieke Stamperius, Asha ten Broeke of Maria Stahlie, of over ADHD, het Wereldkampioenschap dammen 2019, de opera Samson et Dalila (opera)|Samson et Dalila of over Dipsaus (podcast): op Wikipedia vind je betrouwbare informatie. Ik vind het ontzettend leuk om daar als nieuwsgierig, leergierig en een tikje betweterig aagje aan mee te kunnen doen, al sinds 2003! Het is het moeilijkst, en daarmee eigenlijk ook het leukste, om bij controversiële onderwerpen meerdere perspectieven te belichten, en onze eigen mening erbuiten te laten. Soms ontstaan hierdoor ook wel heftige discussies op de overlegpagina’s, maar uiteindelijk komen we er altijd wel weer uit. Hiervan leren we allemaal ook weer om betrokken èn zakelijk te blijven; om helder te argumenteren en onze argumenten goed te onderbouwen met bronnen. Kortom: een gigantisch samenwerkingsproject waar zowel Wikipedianen als lezers beter van worden!” – Laurier