Wikipedia is het grootste samenwerkingsproject ter wereld. Miljoenen vrijwilligers schrijven dagelijks over de meest uiteenlopende onderwerpen. Onderwerpen waar ze veel van weten of die hen erg interesseren. Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van deze vrijwilligers man is. Dat heeft gevolgen voor de inhoud op Wikipedia. Zo zijn er minder biografieën over vrouwen en minder onderwerpen die stereotypisch als vrouwenonderwerp beschreven worden op de Wikimedia-platforms.
Met de projecten Gendergap en LHBTI probeert Wikimedia Nederland deze kloof op Wikimedia-platforms in het Nederlandse taalgebied te verkleinen. Iedereen, man of vrouw, jong of oud, actief bewerker of beginner, wordt uitgenodigd om artikelen over vrouwen, prestaties van vrouwen en stereotypische vrouwenonderwerpen te beschrijven.
WikiVrijdagen
Samen met Atria en IHLIA organiseren wij schrijfbijeenkomsten voor ervaren en aspirant Wikipedianen. Over de meeste onderwerpen kun je wat opzoeken op Wikipedia, maar onderzoek laat zien dat relatief veel kennis over vrouwen, LHBTI+’ers en gerelateerde onderwerpen ontbreekt op Wikimedia-projecten. Ons doel: deelnemers in staat stellen om zelf meer vrouw gerelateerde en/of LHBTI-onderwerpen te beschrijven op Wikipedia.
Deze bijeenkomsten worden sinds 2017 georganiseerd en vinden afwisselend plaats in de bibliotheek van Atria en de Openbare Bibliotheek Amsterdam bij IHLIA.
Wiki Loves Fashion
Wiki Loves Fashion is het project waarbij zoveel mogelijk informatie over textiel, kleding en mode vrij beschikbaar gemaakt wordt op Wikimedia-platforms zoals Wikipedia en Wikimedia Commons. Wereldwijd worden artikelen over de mode- en textielindustrie, modeontwerpers en stoffen geschreven, aangevuld en verbeterd. Zo draagt Wiki Loves Fashion bij aan het completer maken van Wikipedia als online encyclopedie.
Onderwerpen zoals textiel en fashion worden traditioneel als ‘vrouwenonderwerp’ omschreven, terwijl in de textielindustrie voldoende mannen te vinden zijn. Materiaal, kledingstukken en machines zoals weefgetouwen zijn onderwerpen die vaak nog onderbelicht zijn op Wikipedia. Foto’s van materialen, kledingstukken en accessoires kunnen worden toegevoegd aan Wikimedia Commons, de beeldbank van Wikipedia. Wiki Loves Fashion helpt hiermee de gendergap te dichten.
#100wikiwomenchallenge
De #100wikiwomenchallenge bestaat uit elke dag 1 artikel over een vrouw publiceren op Wikipedia, en dat 100 dagen lang. Elke Wikipediaan kan zich inschrijven op een dag en die dag een nieuw artikel publiceren. Het project start 100 dagen voor Internationale Vrouwendag op 8 maart. De schrijfwedstrijd is volledig online en doorgaans worden er na afloop prijzen verloot.
Wiki Techstorm
Wikimedia Nederland organiseert regelmatig een Wiki Techstorm met als doel vrouwen en mensen met een non-binary genderidentiteit te enthousiasmeren om bij te dragen aan de technische kant van Wikimedia-platforms.
Samenwerkingspartners krijgen tijdens deze evenementen de kans om ICT-gerelateerde vraagstukken in te brengen waar tijdens de Wiki Techstorms aan wordt gewerkt.
”"Ik vond vooral de sfeer bij de TechStorm heel bijzonder. Zoveel verschillende mensen met verschillende achtergronden en uit verschillende landen. En allemaal even enthousiast over Wikimedia en het verspreiden van kennis. Je kon je eigen belangstelling volgen met interessante tutorials of door aan eigen projecten te werken. Mij is vooral bijgebleven hoe open, nieuwsgierig, vriendelijk en behulpzaam iedereen was."
Marian Hellema, ICT-erfgoedspecialist(adviseur, schrijver, docent)
Doe mee
Houd onze webagenda in de gaten of bezoek de Wikipedia projectpagina Gendergap om te kijken of er binnenkort een bijeenkomst plaatsvindt. Daar kun je overigens ook zien over welke onderwerpen nog geen Wikipedia artikel is geschreven of waar nog slechts beginnetjes van zijn.
Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag thuis, met (studie)vrienden of met een groep andere geïnteresseerden. Heb je echter nog nooit een artikel op Wikipedia geschreven? Dan kan het handig zijn om de gratis handleiding Wikipedia te downloaden van Wikimedia Commons. Je kunt ook het boek ‘Schrijven aan Wikipedia’ kopen zodat je leert hoe je zelf een Wikipedia-artikel kunt schrijven en/of verbeteren.
Daarnaast kun je lid worden van de besloten Facebookpagina Gendergap of je aanmelden voor de Gendergap mailinglijst door een mailtje te sturen naar info@wikimedia.nl.
Interesse om namens een organisatie samen te werken?
Je kunt als organisatie ook helpen om de Gendergap te verkleinen. Door Gendergap bijeenkomsten te organiseren of contentdonaties te doen. Wikimedia Nederland biedt graag begeleiding op dit vlak. Bekijk enkele voorbeelden van samenwerkingen of lees er meer over in een van onze brochures. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden en kunnen eventueel ook een presentatie op maat geven binnen jouw organisatie. Mail info@wikimedia.nl of bel 030 3200238.