Engelstalige Wikipedia 20 jaar
Geplaatst op 15 januari 2021Op vrijdag 15 januari viert een van de populairste websites ter wereld, Wikipedia, zijn 20e verjaardag. Wikipedia is voor de hele wereld dé bron voor vrij toegankelijke en betrouwbare informatie over alles en nog wat. Tegenwoordig zijn er Wikipedia’s in 300 verschillende talen; deze worden meer dan 15 miljard keer per maand geraadpleegd.
De Engelstalige Wikipedia is op 15 januari 2001 gestart vanuit het toen zeer radicale idee dat een encyclopedie voor iedereen toegankelijk moet zijn én door iedereen kan worden geschreven.
In Nederland is het pas op 19 juni feest - dan wordt de Nederlandstalige Wikipedia 20.
Wikipedia wordt twintig in een wereld die steeds cynischer is over de vraag of digitale technologie ons leven beter maakt. Maar zoals de oprichter van het internet, Tim Berners Lee, in 2018 al zei “Alleen al het feit dat we nu Wikipedia hebben, maakt het internet voor mij de moeite waard”.
Elke maand bewerken er wereldwijd meer dan 250.000 vrijwilligers Wikipedia. Ze gebruiken betrouwbare bronnen om de feiten in artikelen te verifiëren en controleren artikelen op vooringenomenheid, reclame of valse informatie. Vooral bij belangrijke artikelen wordt onnauwkeurige informatie vaak binnen enkele minuten gecorrigeerd.
Inmiddels zijn er meer dan 53 miljoen Wikipedia-artikelen in 300 talen. Wat ontbreekt kan probleemloos worden toegevoegd. Dagelijks komen er artikelen bij omdat iedereen op elk moment Wikipedia kan aanvullen of verbeteren.
De Nederlandstalige Wikipedia is maar enkele maanden jonger dan de Engelstalige versie. Inmiddels zijn er meer dan twee miljoen Wikipedia-artikelen in het Nederlands, en zijn er zo’n 1200 Nederlanders en Vlamingen actief achter de schermen van de encyclopedie. Elke dag worden er zo’n 4 miljoen Nederlandstalige Wikipediapagina’s bekeken.
Wikimedia Nederland hoopt op 19 juni de verjaardag te vieren met vrijwilligers en samenwerkingspartners.
Meeschrijven aan ‘s werelds grootste online encyclopedie?
Iedereen kan bijdragen aan Wikipedia. Voor wie snel aan de slag wil is er een praktische handleidingbeschikbaar op de website van Wikimedia Nederland. Een uitgebreidere handleiding in boekvorm is verkrijgbaar via de betere boekhandel of te downloaden via Wikimedia Commons.