Skip to main content

Wikimedia Commons, de mediabank van Wikipedia, bestaat 20 jaar

Geplaatst op 3 september 2024

Wikimedia Commons, ook wel de mediabank van Wikipedia genoemd, viert op zaterdag 7 september haar 20ste verjaardag. Sinds de lancering in 2004 is Wikimedia Commons uitgegroeid tot een van de grootste en meest diverse mediabibliotheken ter wereld. Wikimedia Commons bevat meer dan honderd miljoen foto's, illustraties, 3D-modellen, audio- en videobestanden die vrij beschikbaar zijn voor iedereen. 

Wikimedia Commons: de mediabank van Wikipedia

Wikimedia Commons werd op 7 september 2004 opgericht door een groep vrijwilligers als centrale opslagplaats voor vrij beschikbare mediabestanden. Omdat alle mediabestanden op Wikipedia afkomstig zijn van Wikimedia Commons, wordt het ook wel de mediabank van Wikipedia genoemd. Officiële eigenaar is de Wikimedia Foundation, een Amerikaanse non-profitorganisatie die ook eigenaar is van Wikipedia. 

Werk in uitvoering

Wikimedia Commons wordt net als Wikipedia beheerd door vrijwilligers, wereldwijd zo’n 30.000 mensen. Dat werk heeft de afgelopen 20 jaar meer dan 100 miljoen mediabestanden opgeleverd waaronder historische foto’s, kunstwerken, educatieve video’s, geluidsbestanden, allemaal vrij beschikbaar voor hergebruik. De bestanden zijn afkomstig van fotografen, bibliotheken, uit privécollecties, onderwijs- en erfgoedinstellingen en andere kennisorganisaties, maar ook van mensen die het leuk vinden om bijvoorbeeld vakantiefoto’s met een interessant onderwerp toe te voegen. Wikimedia Nederland begeleidt hierbij waar nodig, zodat dit materiaal beschikbaar is voor iedereen, waar ook ter wereld. 

Mediadonaties

Samenwerkingspartners van Wikimedia Nederland geven de jarige mooie cadeaus.

  • De Universiteitsbibliotheek Maastricht heeft 13 gedigitaliseerde boeken uit hun Bijzondere Collecties gedoneerd (1654 scans!). Deze collectie omvat originele, bijzondere en zeldzame boeken over psychologie gerelateerde onderwerpen.
  • Biblioteca Nacional Aruba heeft de fotocollectie Meiners (397 foto's) gedoneerd met kleurrijke foto's die het leven op Aruba in de jaren '50 tot ‘80 in beeld brengen.
  • Het Wereldmuseum heeft een feestelijk deel van hun collectie gedoneerd. Het materiaal bevat o.a. Koninginnedagfeesten in Indonesië, Suriname en het NL Caribisch gebied en andere feestelijkheden van over de hele wereld.
  • De KB nationale bibliotheek, heeft nog bijzondere mediadonaties in het jubileumjaar van Wikimedia Commons in de planning staan; zo worden de volgende delen (5 en verder) van de Flora Batava op Wikimedia Commons en Wikidata gepubliceerd. Daarnaast worden de historische éénbladdrukken (o.a. plakkaten, ordonnanties, gelegenheidsgedichten, geografische kaarten, plattegronden, gravures, portretten) verder aangevuld met duizenden nieuwe documenten.
  • Ook Naturalis werkt in de maand september aan een donatie van materiaal uit hun collectie: gedigitaliseerde type-expemplaren (type-specimens).

De komende weken komen er waarschijnlijk nog een aantal mooie donaties bij. In deze speciale categorie op Wikimedia Commons zijn alle mediadonaties terug te vinden dus houd deze goed in de gaten! 

Ook een mediabestand uploaden naar Wikimedia Commons?

Dat kan! Je hoeft alleen een account aan te maken en daarna kan je beginnen met uploaden! Dit artikel legt stapsgewijs uit hoe dat gaat. Maak hiervoor eerst een account aan op Wikimedia Commons volgens deze instructie en upload daarna je eerste foto, illustratie, 3D-model, audio- of videobestand naar Wikimedia Commons. In deze instructie staat uitgelegd hoe je dit snel en eenvoudig kunt doen.

Organisaties die graag hun mediabestanden willen delen met de rest van de wereld en hierbij graag ondersteuning willen, kunnen contact opnemen met Wikimedia Nederland. 

Deel dit artikel op: