Nederlander krijgt internationale erkenning voor zijn baanbrekend werk aan Wikipedia
Geplaatst op 14 augustus 2021De Nederlander Lodewijk Gelauff is door de internationale beweging achter Wikipedia onderscheiden voor zijn bijzondere bijdrage aan de internet-encyclopedie, en aan vrije toegang tot kennis in het algemeen. Hij is de eerste persoon die een Wikimedia ‘lifetime achievement award’ in ontvangst mag nemen.
Gelauff, die als 17-jarige scholier in 2005 zijn eerste bijdragen op Wikipedia deed, wordt vooral geëerd als initiatiefnemer en organisator van WikiLovesMonuments. Deze wereldwijde fotowedstrijd heeft sinds 2010 1,7 miljoen foto’s van monumenten bijgedragen aan de beeldbank van Wikipedia.
Lodewijk Gelauff begon zijn loopbaan als Wikipediaan in 2005. Als scholier voegde hij informatie over verzinken (het onderwerp van zijn profielwerkstuk) toe aan de toen nog relatief onbekende internet-encyclopedie Wikipedia. Inmiddels is hij honderden artikelen en duizenden computer-uren verder. Hij is een van de drijvende krachten in de Wikimedia-beweging, de wereldwijde vrijwilligersgemeenschap die kennis vrij toegankelijk wil maken voor iedereen. In Nederland was hij actief betrokken bij de oprichting van het chapter Wikimedia Nederland, waarvan hij ook enkele jaren bestuurslid was.
Gelauff wordt vooral geëerd als een van de initiatiefnemers van Wiki Loves Monuments, de grootste internationale fotowedstrijd ter wereld die als doel heeft om van zoveel mogelijk monumenten een foto beschikbaar te hebben voor gebruik op Wikipedia.
De eerste editie van Wiki Loves Monuments werd in 2010 in Nederland gehouden. Inmiddels is het een wereldwijd fenomeen. In het kader van de jaarlijkse Wiki Loves Monuments wedstrijden hebben de afgelopen jaren meer dan 60.000 mensen uit 76 landen 1,7 miljoen foto's ingezonden. Zo hebben ze geholpen bij het verzamelen van beeldinformatie over 1,5 miljoen monumenten. Sinds 2011 is Wiki Loves Monuments door Guinness World Records erkend als de grootste fotowedstrijd ter wereld.
Gelauff, tegenwoordig promovendus aan een Amerikaanse universiteit, is nog steeds betrokken bij de Nederlandstalige Wikipedia. Hij schrijft artikelen en is een van de 38 moderatoren, die ervoor zorgen dat alles achter de schermen van de encyclopedie volgens de regels verloopt. Het is niet de eerste keer dat hij in de schijnwerpers staat: in 2015 was hij een van de drie Wikipedianen die namens de internationale gemeenschap uit handen van koning Willem-Alexander de Erasmusprijs in ontvangst mocht nemen.
De prijs werd zondag 15 augustus tijdens Wikimania, de jaarlijkse bijeenkomst van de wereldwijde Wikimedia-beweging, uitgereikt door Wikipedia oprichter Jimmy Wales. In verband met de pandemie was de bijeenkomst online.
Lees ook dit interview met Lodewijk Gelauff over zijn herinneringen en motivatie om mee te werken aan Wikimedia.