10 jaar Wikimedia Nederland in vogelvlucht
Geplaatst op 27 maart 2016Wikimedia Nederland is jarig. Vandaag precies 10 jaar geleden werd de Vereniging Wikimedia Nederland opgericht als zesde landelijke vereniging binnen de wereldwijde Wikimedia beweging. De missie van de vereniging is:
Stel je een wereld voor waarin elke persoon vrije toegang heeft tot alle kennis. Dat is waar wij aan werken.
Tijd om even stil te staan bij enkele hoogtepunten uit de afgelopen tien jaar. Hieronder zomaar een greep:
Bijeenkomsten en workshops voor moderatoren
Moderatoren doen het onderhoud op Wikipedia, bestrijden vandalisme en verwijderen ongewenste pagina's. In 2005 organiseerde Wikimedia Nederland een ontmoetings-bijeenkomst voor moderatoren, later gevolgd door diverse andere workshops.
Wikimedia Conferenties Nederland
In 2006 was het eerste Wikimedia-symposium, georganiseerd door toenmalig voorzitter Oscar van Dillen. Sindsdien is de Wikimedia Conferentie een jaarlijks terugkerend evenement.
WikiPortret
In 2008 werd de website Wikiportret gestart. Wikiportret maakt het makkelijker om portretten van bekende Nederlanders (onder een vrije licentie) te verkrijgen. Inmiddels zijn er ruim 2.800 portretten geĆ¼pload.
Ondersteuning 'Translation Rallies'
Er zijn Wikimedia-websites in meer dan 280 talen. WMNL heeft een aantal keren de Translation Rally van Stichting Open Progress en translatewiki.net gesteund. Tijdens zo'n rally werden tienduizenden bijdragen geleverd door tientallen vrijwilligers.
Eerste internationale Wikimedia Conference
Op initiatief van WMNL kwamen in mei 2008 vertegenwoordigers van tien nationale Wikimedia-verenigingen en de Wikimedia Foundation bij elkaar in de buurt van Nijmegen.
Inmiddels is deze Conference een vast element in de jaarlijkse Wikimedia kalender.
Wiki Loves Monuments
Wiki Loves Monuments, de fotowedstrijd waarin mensen worden uitgedaagd om fotoās te maken van monumenten, werd in Nederland bedacht en voor het eerst in 2010 in Nederland gehouden. In 2011 volgde de tweede editie in Europa. De editie van 2011 en 2012 brak het wereldrecord volgens het Guinness World Records. In 2012 breidde de wedstrijd zich uit buiten Europa.
Teylers Challenge
In samenwerking met het Haarlemse Teylers Museum organiseerden we in 2012 de Teylers Challenge. In iedere taalversie van Wikipedia konden bewerkers meedoen door het schrijven van artikelen over het Teylers Museum en zijn collectie. Tylers stelde afbeeldingen en kennis van medewerkers ter beschikking. Deelnemers kwamen onder andere uit Spanje, Rusland, Hongarije en Italiƫ. Het was voor het eerst dat WMNL op deze manier met een museum samenwerkte. Na de challenge telde Wikipedia meer dan 600 nieuwe of verbeterde artikelen in 13 talen.
Oprichting kantoor Wikimedia Nederland
In 2012 kwamen de eerste vaste medewerkers in dienst. Deze keuze is het gevolg van de wens van de leden. Door de groei van activiteiten was het niet meer mogelijk om alleen te steunen op de kracht van vrijwilligers. Inmiddels werken er 6 mensen op het kantoor in Utrecht.
Hackathons
Tijdens een hackathon wordt er gezamenlijk gebouwd aan nieuwe applicaties en worden projecten opgestart. Wikimedia Nederland ondersteunde vrijwilligers bij de organisatie van hackathons:
- Januari 2011 Hackathon in het kantoor van Kennisland in Amsterdam waaraan zoān 20 geĆÆnteresseerden deelnamen.
- Mei 2013 De internationale Wikimedia Hackathon: 149 deelnemers, afkomstig uit 31 landen kwamen in Amsterdam bij elkaar om samen de Wikimedia technologie te verbeteren, verder te ontwikkelen of om er over te leren.
- November 2014 Dertig ontwikkelaars en programmeurs uit Nederland en omliggende landen kwamen samen in Amsterdam om drie dagen te werken aan nieuwe en bestaande tools. Het thema van de bijeenkomst was werken met data van bibliotheken, archieven en musea.
Samenwerking met archieven, musea, bibliotheken en andere partners
Wikimedia Nederland werkt nauw samen met culturele instellingen, archieven en musea. De samenwerkingen zijn divers en variƫren per partner. Van schrijfworkshops tot en met content donaties aan Wikimedia projecten. De collecties en kennis die deze instellingen in huis hebben maken Wikipedia en Wikimedia projecten rijker en completer. De instellingen op hun beurt weten een enorm publiek te bereiken - en profiteren van het werk van de Wikimedia-vrijwilligers. Inmiddels werken we samen met het Koninklijke Bibliotheek, Nationaal Archief, NIOD, Teylers Museum, Museum van Wereldculturen, Museum Catharijneconvent. Lees meer op onze partner pagina.
Glam-Wiki conferentie
In april 2015 kwamen ruim 145 geĆÆnteresseerden uit 32 landen bijeen voor de GLAM-WIKI 2015 conferentie. Locatie: de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief in Den Haag. De driedaagse conferentie bood een gevarieerd programma met presentaties, workshops en discussies. Dit alles in het kader van samenwerking tussen GLAMs (Galleries, Libraries, Archives and Museums) en Wikimedia. De conferentie is heel goed ontvangen en nieuwe ideeĆ«n en inzichten ontstonden naarmate de conferentie vorderde.
Thema projecten: Natuur, Tweede Wereldoorlog en Gendergap
Sinds twee jaar kent Wikimedia Nederland thema-projecten. Vrijwilligers en partnersorganisatie werken samen om rond een bepaald thema meer en betere inhoud te generen voor de Wikimedia projecten. Themaās waaraan wij werk(t)en:Tweede Wereldoorlog, Natuur, Gendergap - en in 2016 introduceren we het project āNederland en de wereldā.
Foto's van boven naar beneden:
Wikipedia mini globe handheld.jpg, Lane Hartwel, CC-BY-SA 3.0, Wikiportrait logo, Husky, CC-BY-SA 3.0, Wikimedia Conference 2015, Jason KrĆ¼ger, CC-BY-SA 4.0, Bibliotheek Teylers Museum, Teylers Museum, CC-BY-SA 3.0, GLAMWiki 2015 Koninklijke Bibliotheek Tour, AWang, CC-BY-SA 4.0, Participants of the Wiki loves Earth photography workshop in the Drentsche Aa, Ter-burg, CC-BY-SA 3.0