Skip to main content

Wikimedia Hackathon in Wenen

Geplaatst op 29 mei 2017

Door Spinster

Van 19 tot 21 mei 2017 vond de jaarlijkse Wikimedia-hackathon plaats. Zo’n hackathon of ‘hack-marathon’ is een informele werkbijeenkomst van ‘techneuten’. Meer dan 100 software-ontwikkelaars hebben in Wenen drie dagen lang intensief kennis uitgewisseld en samengewerkt. Allemaal mensen - vrijwilligers en betaalde krachten - die zich bezighouden met diverse technische aspecten van Wikipedia, en met de software die de vrije encyclopedie en haar zusterprojecten (Wikidata, Wikimedia Commons, Wikisource en nog veel meer) draaiend houdt.

Dankzij een beurs van Wikimedia Nederland kon ik zelf ook de hackathon bijwonen dit jaar. Ik had een paar eerdere edities gedeeltelijk bezocht - onder andere een kleine hackathon in Amsterdam in 2014 - en wou dit jaar graag drie volle dagen meedraaien. Mijn deelname is vrij bijzonder: ik ben eigenlijk geen programmeur, schrijf geen software, maar ik ben wel een gevorderd gebruiker (‘power user’) en werk graag met allerlei geavanceerde tools. Ik ben vooral bedreven in Wikidata, de vrije kennisbank achter Wikipedia, waar ik zonder programmeerkennis toch in staat ben om bijvoorbeeld externe databanken te importeren en complexe vragen (‘queries’) te stellen.

Een nieuw programma-onderdeel in de hackathon dit jaar motiveerde me speciaal om deel te nemen: een documentatiesprint voor Wikidata. Met een klein internationaal groepje vrijwilligers heb ik drie dagen lang samengewerkt om de beginnersinformatie op Wikidata te verbeteren. Voor buitenstaanders kan Wikidata een complex project lijken, en we hebben ons best gedaan om te inventariseren welke basisinformatie er nodig is om Wikidata te begrijpen en om er als nieuwkomer je eerste stappen te zetten. Een aantal links op de homepage van Wikidata is nu helderder herschreven, de introductie op Wikidata is geredigeerd in het Engels, en de woordenlijst is een stuk verbeterd. Verder hebben we een speciaal WikiProject Documentation opgericht, waar ook na de hackathon vrijwilligers bij kunnen aansluiten om samen de documentatie aan te scherpen en te verbeteren.

Ik bleek één van de weinige niet-programmeurs te zijn tijdens de hackathon, maar heb me toch erg nuttig kunnen maken. Het is prettig om je drie dagen lang te kunnen concentreren op een specifieke taak, op een plek waar het heel makkelijk én gezellig is om collega-vrijwilligers en techneuten aan te spreken. Uit de eindpresentatie van de hackathon bleek dat dit voor veel mensen goed werkt. Heel wat deelnemers hebben allerlei technische taken opgepikt en opgelost. Een greep uit de vele eindproducten: er is nu een eerste versie van software om, wanneer iemand lastig gevallen wordt, berichten van ongewenste gebruikers op Wikimediaprojecten te blokkeren, en er is gloednieuwe demonstratiesoftware om met verschillende mensen tegelijkertijd een Wikipedia-artikel te bewerken in de visuele tekstverwerkingsmodus.

Bekijk alle foto’s: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Wikimedia_Hackathon_Vienna_2017

Deel dit artikel op: