Skip to main content

Wiki Loves Fashion 2024: traditionele en moderne glamour

Geplaatst op 21 oktober 2024

Door Thamara en Lucy

Heb je ooit overwogen om een Wikipedia-artikel te schrijven over een onderwerp dat zó vanzelfsprekend lijkt, maar waar nog niets over geschreven is? 

Tijdens Wiki Loves Fashion 2024 is de encyclopedie wederom verrijkt met bijdragen die vanzelfsprekend zijn, maar nog geen artikel hadden. De traditionele rieten rok, vooral bekend door de stereotiepe Hawaiiaanse dans, de kunstwimper en de uitvinder van de kunstwimper, Charles Nessler, zijn deze editie van Wiki Loves Fashion toegevoegd aan de Nederlandstalige Wikipedia.  

Gendergap

Dit jaar is het derde jaar waarin we de internationale campagne Wiki Loves Fashion in Nederland organiseerden om zo veel mogelijk informatie over textiel, kleding en mode vrij beschikbaar te maken op Wikipedia en om de gendergap te verkleinen.

De schrijfweek liep van 28 september tot en met 5 oktober en heeft 9 nieuwe Wikipedia-artikelen opgeleverd. Zo kun je nu ook op de Nederlandstalige Wikipedia lezen wat een Heru (Maori) is en wie mode-ontwerper Michelle Smit is.

Wiki goes Caribbean - Wiki Loves Fashion

De Wiki Loves Fashion schrijfweek werd afgesloten tijdens een bijeenkomst in het Nationaal Archief in Den Haag in samenwerking met het Wiki goes Caribbean-project.

Modevormgever en historicus Laurindo Andrea gaf hier inzicht in de geschiedenis en het belang van mode en de impact van het weglaten van juiste en duidelijke beschrijvingen (metadata) van kleding, sieraden en accessoires op Wikimedia Commons. Met een gemotiveerde groep gingen we na deze inspirerende presentatie Wikipedia bewerken en verdiepten we ons in de ISA tool.

Op WikiZaterdag 12 oktober werd de winnaar van de schrijfweek bekendgemaakt. Geschiedenisnerd won met het artikel Pompon een cadeaubon. 

Wiki Loves Fashion 2025

We kijken uit naar het najaar van 2025 want ook dan staat er weer een Wiki Loves Fashion op de planning! Meedenken over de volgende editie? Kijk op de projectpagina voor meer informatie. 

Deel dit artikel op: