Wiki goes Caribbean: Curaçao
Geplaatst op 13 mei 2019Door Michelle van Lanschot
In het kader van het project Wiki goes Caribbean is een enthousiaste groep uit het netwerk van de Universiteit van Curaçao gestart met het nieuw leven inblazen van de Papiamentstalige Wikipedia. Deze taalversie van Wikipedia is opgezet in maart 2006 door een 16-jarige bewerker en de afgelopen periode was er helaas weinig activiteit. De Papiamentstalige Wikipedia bestaat op dit moment uit amper 3000 artikelen en uitbreiding is dus zeer gewenst.
Papiamentstalige Wikipedia
In verschillende werksessies ging de groep, bestaande uit (oud-)studenten en docenten van de Universiteit van Curaçao, aan de slag. Hieruit kwam al snel naar voren dat enkele belangrijke 'features' waardoor beginnende bewerkers makkelijker aan de slag kunnen, zoals de visuele bewerker, het kladblok en de vertaalmodule, nog niet geïnstalleerd waren in de Papiamentstalige Wikipedia. Ook andere zaken die op de Nederlandstalige Wikipedia inmiddels vanzelfsprekend lijken, zoals infoboxen, ontbreken grotendeels op de Papiamentstalige Wikipedia. Dit is inmiddels opgepakt door de werkgroepleden van Wiki goes Caribbean en de ontwikkelaars bij Mediawiki. Inmiddels werken de vertaalmodule en de visuele bewerker op de Papiamentstalige Wikipedia, en de verwachting is dat de bewerkers vanaf volgende week ook kunnen beschikken over een eigen kladblok om het schrijven te oefenen. De nieuwe bewerkers hebben al gebruik gemaakt van de vertaalmodule om artikelen van het Engels of Nederlands te vertalen naar het Papiamentú. Zij hebben de vertalingen die de tool automatisch maakt geanalyseerd en zijn tot de conclusie gekomen dat de vertalingen een goede basis bieden voor het schrijven.
Uitdaging: verschillende versies Papiamento
Een ander aandachtspunt is het gegeven dat Aruba, Curaçao en Bonaire nu één Wikipedia delen, terwijl zij eigenlijk een andere variant van de taal spreken en schrijven. Aruba maakt gebruik van het zogenaamde Papiamento, dat meer gebruik maakt van bijvoorbeeld de letters c en o, en een ander gebruik heeft van accenten. Op Curaçao en Bonaire spreekt met Papiamentú, waarin meer k's voorkomen. Op dit moment werkt men samen verder in één Wikipedia die voornamelijk in het Papiamentú zal worden geschreven. In de toekomst is het wenselijk om de beide taalvarianten op te splitsen.
Preservering Papiamentstalige taal
De Papiamentstalige Wikipedia is momenteel de grootste geschreven bron van deze talen die het internet rijk is. Het uitbreiden en verbeteren ervan is daarom belangrijk, omdat andere tools zoals b.v. Google Translate gebruik kunnen maken van de teksten om hun services ook in Papiaments aan te bieden. Daarnaast is het voor de Papiamentstalige gemeenschap belangrijk dat hun taal digitaal wordt vastgelegd zodat het gepreserveerd kan worden voor toekomstige generaties. De Universiteit van Curaçao gaat dit initiatief in de toekomst oppakken, daarbij ondersteund door de projectgroep van Wiki goes Caribbean.
Nieuwsgierig geworden naar de Papiamentstalige Wikipedia? Zie https://pap.wikipedia.org
Wiki goes Caribbean is een samenwerkingsproject van Wikimedianen, Wikimedia Nederland en een aantal samenwerkingspartners waaronder UNESCO Nederland, het Nationaal Archief, de Nationale Bibliotheek Aruba, de Universiteit van Aruba, de Federatie van Musea en Natuur, het Bureau Monumentenzorg, de Universiteit van Curaçao, de Fundashon Históriko Kultural Boneriano, het Archivo Bonairo en het interuniversitair onderzoeksproject Travelling Caribbean Heritage.