Wiki goes Caribbean: Aruba
Geplaatst op 9 mei 2019Door Michelle van Lanschot
Vrijdag 26 april reisde ik met Danielle Jansen en Denise Jansen in het kader van het Wiki goes Caribbean project af naar de ABC-eilanden om daar met erfgoedinstellingen en (nieuwe) Wikimedianen te werken aan het verbeteren, uitbreiden en actualiseren van de kennis over deze eilanden. Eerste stop: Aruba.
Aftrap in de Nationale Bibliotheek Aruba
Op maandagochtend startte het programma met een probleeminventarisatie met medewerkers van erfgoedinstellingen die al eerder online Wikimedia-cursussen hadden gevolgd via het Wiki goes Caribbeanproject. Hierbij waren medewerkers van de Nationale Bibliotheek Aruba, de Universiteit van Aruba, de Federatie van Musea en Natuur en het Bureau Monumentenzorg aanwezig. Uit de gesprekken bleek dat een aantal deelnemers problemen had met de eerste stappen op Wikimedia, zoals het aanmelden en het bewerken van het kladblok. Deze werden nogmaals gedemonstreerd, en aan het einde van de eerste sessie gaven de deelnemers aan meer vertrouwen te hebben in hun capaciteit om Wikimedia te bewerken. s’Middags werd het programma vervolgd met een bijeenkomst bij de Universiteit van Aruba voor nieuwe Wikimedianen, waaronder studenten van de universiteit. Na een korte introductie Wikipedia bewerken en foto’s uploaden naar Wikimedia Commons kregen de deelnemers de gelegenheid om zelf hun eerste stappen te zetten.
Edit-a-thon met erfgoedinstellingen
De dinsdag stond in het teken van vervolgsessies. In de ochtend kwamen de leden van erfgoedinstellingen weer bijeen om aan de slag te gaan. Dit resulteerde in artikelen over Weststraat 15, Jatropha gossypiifolia (buikpijnstruik) en Juan de Ampiès, voorzien van afbeeldingen. Tijdens een overleg met medewerkers van de bibliotheek werden de mogelijkheden besproken om hun beeldcollectie te delen via Wikimedia Commons. Deze is momenteel gedeeltelijk gedigitaliseerd en online te zien. De bibliotheek heeft hierbij gebruik gemaakt van een online module van het Internet Archive. De collectie wordt daar opgeslagen en kan op die manier bijna kosteloos online worden gezet. Echter, om de objecten en documenten te kunnen publiceren op Wikimedia Commons is het nodig om meer duidelijkheid te krijgen over de auteursrechtelijke status. Om de afbeeldingen in bulk te kunnen toevoegen, gaat de bibliotheek werken met het uploadprogramma Pattypan. In de middag werd er met studenten van de Universiteit van Aruba en medewerkers van het Departement Cultuur verder gewerkt aan artikelen op o.a. de Papiamentstalige Wikipedia. Omdat deze Wikipedia nog in ontwikkeling is, mist er een aantal functionaliteiten zoals een kladblok waarop gebruikers kunnen oefenen met het schrijven van artikelen. Deze worden in de loop van deze reis in samenwerking met ontwikkelaars van Mediawiki toegevoegd, zodat het schrijven voor de Papiamentse Wikipedia eenvoudiger wordt. In de volgende Wiki goes Caribbean blog over Curaçao gaan we hier verder op in.
Afsluiting met lezing
Het programma op Aruba werd afgesloten met een lezing voor medewerkers van (erfgoed)organisaties en andere geïnteresseerden, over de mogelijkheden van samenwerking met Wikimedia Nederland. Het monumentenfonds Aruba heeft zich na afloop van deze lezing opgeworpen om als contactpunt te functioneren voor het opzetten van Wiki loves Monuments in het Caribisch gebied, en ook de andere eilanden hierin te ondersteunen indien zijn mee willen doen.
Wiki goes Caribbean is een samenwerkingsproject van Wikimedianen, Wikimedia Nederland en een aantal samenwerkingspartners waaronder UNESCO Nederland, het Nationaal Archief, de Nationale Bibliotheek Aruba, de Universiteit van Aruba, de Federatie van Musea en Natuur, het Bureau Monumentenzorg, de Universiteit van Curaçao, de Fundashon Históriko Kultural Boneriano, het Archivo Bonairo en het interuniversitair onderzoeksproject Travelling Caribbean Heritage.