Skip to main content

Voor betweters zoals ik

Geplaatst op 13 september 2021

Door Laura Hendricx

Wikipedia

Wist je dat Wikipedia één van de eerste resultaten is als je ergens naar googelt? Of je nu zoekt naar informatie over bekende auteurs als Hannes MeinkemaAsha ten Broeke, en Yaa Gyasi, of over Kick Out Zwarte Pietgenderneutrale voornaamwoorden of de podcast Dipsaus: op Wikipedia vind je het. Wist je dat iedereen elke Wikipediapagina kan bewerken, zelfs zonder eerst een Wikipedia-account aan te maken? 

Wikigaps

Wikipedia viert dit jaar zijn 20ste verjaardag en is nu nog vooral een weergave van de interesses van witte mannen van boven de 40. Dat komt doordat heel weinig vrouwen en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond Wikipediaan zijn.[1] Veel onderwerpen zijn ondervertegenwoordigd. Het Wikiproject Gendergap heeft als doel om dat recht te zetten. We willen de diversiteit van bewerkers én onderwerpen vergroten. Als de bewerkers een goede vertegenwoordiging vormen van de samenleving, wordt Wikipedia ook meer en meer een afspiegeling van de onderwerpen die leven bij de hele bevolking. Voor de Nederlandstalige Wikipedia gaat dat om inwoners van Nederland inclusief het Caribische deel, België, Suriname, ArubaCuraçaoSint Maarten en anderen die Nederlands lezen. 

Gelijkwaardigheid

Als intersectioneel feminist ben ik een voorstander van radicale gelijkwaardigheid en daarom vind ik het belangrijk dat er meer pagina's worden geschreven over vrouwen en over activistische mensen, organisaties en bewegingen die racisme, discriminatie en uitsluiting tegengaan. Informatie voor iedereen, zonder stereotyperende en uitsluitende taal. Betrouwbare informatie is basaal om de wereld rechtvaardiger en gelijkwaardiger te maken. Daarom ben ik een proud Wikipedian sinds 2003.

Encyclopedisch schrijven

We schrijven voor een encyclopedie, dus is het niet de bedoeling onze eigen mening op een pagina te verwerken. De informatie moet neutraal zijn en altijd gebaseerd op bronnen, al is volledig neutraal en objectief schrijven onmogelijk. Als er een controverse is over een bepaald onderwerp, dan is het niet de bedoeling om het 'uit te vechten' op de Wiki-pagina, al kan het wel relevant zijn om (goed onderbouwd met bronnen) verschillende standpunten te beschrijven. Over het algemeen zijn Wikipedianen van harte bereid elkaar te helpen. Als je ergens niet uitkomt, kun je op de overlegpagina van een onderwerp of van een gebruiker een gesprek starten. 

Sommige onderwerpen zijn controversieel. Hierin is Wikipedia niet anders dan de rest van de maatschappij. Zoals je op familiefeestjes discussies kunt krijgen met je 'knorrige oom' kun je ook op Wikipedia te maken krijgen met gebruikers die wat conservatiever zijn. Soms voer ik een wijziging door die ik als een verbetering beschouw, maar wordt die snel weer teruggedraaid door iemand die alles liever bij het oude laat. Uiteindelijk komen we ook daar wel weer uit. 

Controverses oplossen

Behalve het toevoegen van informatie en het corrigeren van (taal)fouten is het oplossen van controverses het moeilijkste van schrijven voor Wikipedia, en daarmee eigenlijk ook het leukste. Ook op de UU probeer ik mensen erbij te betrekken. Zo gaf ik op Internationale Vrouwendag dit jaar een workshop voor beginners, gevolgd door een zogeheten edit-a-thon, een schrijfsessie. 

Ben jij ook nieuwsgierig, leergierig en een tikje betweterig? Dan nodig ik je bij deze uit om je aan te sluiten; Wikipedia is de ideale hobby voor betweters zoals ik!

Deze blog is eerder gepubliceerd op DUB

Deel dit artikel op: