Factchecking
Geplaatst op 18 maart 2019Door Linda Duits
Vroeger, niet zo heel lang geleden, kon je gezellig in het cafĂ© eindeloos twisten over feitelijkheden. Uit welk jaar is Dolle Mina? Wanneer mochten vrouwen voor het eerst stemmen? En wie schreef ook alweer âHet onbehagen van de vrouwâ? Om een dispuut te beslechten kon je andere cafĂ©gasten erbij roepen, of je moest tot thuis wachten om je gelijk op te zoeken.
Nu hebben we allemaal een smartphone met daarin de meeste uitgebreide, up-to-date databases en bibliotheken denkbaar. We dragen de kennis van de wereld in onze broekzak. Dat betekent natuurlijk niet dat die kennis onbetwist is. Er zijn geen feiten, stelde Nietzsche, alleen interpretaties. Onderzoeksvragen zijn altijd subjectief ingegeven en wat waardige kennis is, is onderwerp van fikse discussie. Niet voor niets maakt Wikipedia het proces van kennisconstructie inzichtelijk op de âgeschiedenisâ- pagina die bij ieder lemma beschikbaar is. Dat gaat van vriendelijk overleg tot ware oorlogen.
Hoe we ons verleden en heden weergeven is een politieke kwestie, en dat is misschien nergens meer zichtbaar dan bij gender- en LHBTI-issues. Dat is niets nieuws onder de zon: nu worden activisten âgenderdrammersâ genoemd op sociale media en online magazines, vroeger werden vrouwen die streden voor gelijke rechten uitgemaakt voor âblauwkousenâ en âKenausâ in pamfletten en affiches .
Hoe scheiden we feit van mythe en welke rol spelen media daarin? Kan Wikipedia een bijdrage leveren aan een meer rechtvaardige samenleving of is zulke openlijke politiek verderfelijk? In mijn lezing op WikiZaterdag 6 april bespreek ik de rol van (online) media in het herinneren, beschrijven en interpreteren van informatie over sociale bewegingen op het gebied van gender en seksualiteit. Mijn boek Dolle Mythes: een frisse factcheck van feminisme toen en nuvormt daarbij het uitgangspunt. Wat kunnen we eigenlijk factchecken? En kan dat ook nog gezellig?
Tijdens de WikiZaterdag van 6 april geeft Linda Duits een lezing. Linda Duits is schrijver, publicist en onderzoeker gespecialiseerd in gender- en mediastudies. Zij geeft les aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht en is bekend van de boeken Dolle mythesen Seks op z'n Duits. Daarnaast is zij vaste columnist bij Folia. GeĂŻnteresseerd in haar lezing op WikiZaterdag 6 april? Je bent van harte uitgenodigd om deze lezing kosteloos bij te wonen (je hoeft ook geen lid te zijn van Wikimedia Nederland). Wel vragen we je om je vooraf in te schrijven via de verenigingswiki of via een mailtje aan infowikimedia.nl.