Deel je Data Netwerk Oorlogsbronnen: een terugblik
Geplaatst op 27 november 2023Voor Netwerk Oorlogsbronnen / Stichting Musea en Herinneringscentra '40-'45 heeft Wikimedia Nederland dit najaar een reeks masterclasses 'Deel je Data: collecties delen met Wikimedia is delen met de wereld' georganiseerd. Deze was bedoeld voor collectiemedewerkers van deelnemende instellingen en bestond uit twee online bijeenkomsten en één praktijkdag.
De deelnemende organisaties waren divers qua grootte, samenstelling en ervaring met het open delen van collecties. Doel van de cursus was de 22 deelnemers vaardigheden te geven om zelfstandig te werken aan de verschillende Wikimedia-projecten om zo objecten uit hun collecties te delen.
Inhoud van de cursus
De eerste online masterclass was een introductie in de Wikimedia-beweging en -projecten en ging o.a. in op biografische data van personen uit de Tweede Wereldoorlog op Wikidata. Deelnemers gingen zelf aan de slag met het bewerken van Wikipedia.
De tweede bijeenkomst (ook online) richtte zich op het delen van beeld en media via Wikimedia Commons, auteursrecht en Creative Commons licenties. Deelnemers voegden zelf een foto toe aan Wikimedia Commons en voorzagen deze van metadata en categorieën.
Tijdens de praktijkdag werkten de enthousiaste deelnemers met hulp van toegewijde Wikimedia-vrijwilligers o.a aan het toevoegen van een afscheidsbrief van een Nederlandse scholier tijdens de Tweede Wereldoorlog aan WikiSource, het verkennen van bulk uploadtool OpenRefine, en een analyse van eigen collectiegegevens vs. Wikidata.
Ervaring en resultaten
Tom Lindeboom, ICT-beheerder en collectieregistrator bij het Vrijheidsmuseum Groesbeek, was al bekend met Wikipedia en Wikimedia Commons, maar toch enthousiast:
"Hoe het in elkaar stak, wist ik eigenlijk niet. Het meest waardevolle is wel het inzicht in de Wikimedia, hoe de verschillende onderdelen op elkaar steunen. Hoe je een gedegen basis kan leggen voor een goed onderbouwd onderwerp. Met name Wikidata was een eyeopener."
In de toekomst wil hij zich vooral verdiepen in OpenRefine en het bulksgewijs uploaden van data.
Ook Thomas van Maaren, communitymanager van Netwerk Oorlogsbronnen, kijkt tevreden terug:
"Het is altijd afwachten of een cursus aanslaat bij de deelnemers. Maar vanaf de eerste online sessie was duidelijk dat ze enthousiast waren en meer wilde weten over de mogelijkheden. Bij de bijeenkomst in Utrecht was het daarom mooi om te zien dat iedereen voorbereid was en met elkaar aan de slag ging op de verschillende Wikimedia platforms!"
Tijdens deze training zijn 6 artikelen gestart en 46 pagina’s bewerkt op Wikipedia, 34 afbeeldingen toegevoegd aan Wikimedia Commons en 146 bewerkingen gedaan op Wikidata. Indrukwekkende resultaten en een veelbelovende start voor verdere samenwerking om via Wikimedia open toegang te geven tot waardevolle collecties.
De cursus krijgt volgend jaar een vervolg, zo benadrukt Thomas:
"Natuurlijk is het belangrijk om collecties te digitaliseren, maar het beschikbaar stellen voor het publiek op de platforms waar het publiek ook daadwerkelijk is, is nog belangrijker. Dit was dan ook een van de belangrijkste redenen om deze cursus te organiseren (en volgend jaar weer te organiseren)."
Wil jij je eigen Deel je Data opzetten?
Neem contact op met Michelle van Lanschot, projectleider Wikimedia Nederland, via vanlanschot@wikimedia.nl