Cultureel Woordenboek doneert honderden lemma’s onder vrije licentie
Geplaatst op 28 januari 2017Deze blogpost is geschreven door Lodewijk Gelauff, mede gebaseerd op de bekendmaking van Rita Kohnstamm
Eind jaren 1980 ontstond bij Elly Cassee en Dolph Kohnstamm het initiatief om te komen tot een werk dat een korte uitleg zou bevatten van woorden, namen en begrippen die een algemeen ontwikkelde Nederlander eigenlijk zou moeten kennen. Dit ondermeer geïnspireerd door Karel van het Reve's lezing. Zie ook onder Mozes en het boek Cultural Literacy, what every American needs to know.
Ondersteund door de KNAW en zo'n dertig wetenschappers werd in 1992 het Cultureel Woordenboek gepubliceerd met begrippen als devaluatie, escalatie, Hella Haasse en burgemeester in oorlogstijd. Begrippen die in een kwaliteitskrant worden gebruikt zonder toelichting: slechts 750 pagina's en 3 regels tekst per onderwerp betekenden dat de experts zich tot het noodzakelijke minimum moesten beperken.
Inmiddels zijn de tijden behoorlijk veranderd, en bestaat het cultureel woordenboek sinds 2008 als website op www.cultureelwoordenboek.nl, waar het de belangrijkste kennis heeft samengevat, en voor meer informatie doorverwijst naar Wikipedia. Bij 971 van de 11.000 lemma's ontbreekt echter de verwijzing - soms omdat het artikel onder een andere naam bestaat, en soms omdat Wikipedia nog niet compleet is. Vooral in de hoofdstukken idioom, wet & recht en economie ontbreken nog veel Wikipedia-icoontjes die uitnodigen tot verder lezen.
Dolph Kohnstamm is al jaren een bewonderaar en actief bewerker van Wikipedia en schreef bijvoorbeeld dit artikel over Govert Jan Bach. Bij zijn afscheid als bestuurslid en redacteur van het Cultureel Woordenboek, heeft de Stichting Cultureel Woordenboek besloten de inhoud van deze lemma's onder een vrije licentie beschikbaar te stellen, zodat de bewerkers van Wikipedia de tekst met bronvermelding kunnen gebruiken als de basis voor artikelen.
Ik bedank graag de Stichting Cultureel Woordenboek en Dolph en Rita Kohnstamm in het bijzonder voor deze bijzondere donatie die ze bekendmaakten bij de nieuwjaarsborrel afgelopen zaterdag. Juist op de gebieden waar het Cultureel Woordenboek sterk is, is op Wikipedia nog een flinke verbeterslag te maken. Hopelijk kunnen deze artikelbeginnetjes over de jaren met hulp van vele bezoekers uitgroeien tot mooie artikelen.
Mocht je nu interesse hebben in het bijdragen aan deze artikelen, kun je op deze projectpagina meer informatie vinden.