Skip to main content

100wikiwomen-challenge

Geplaatst op 3 april 2025

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, kwam de zevende editie van de #100wikiwomen-challenge tot een einde. De challenge begon op 29 november 2024 en had als doel om gedurende 100 dagen elke dag minstens één Wikipedia-artikel te publiceren over een vrouw of een vrouw-gerelateerd onderwerp.

Deelnemers konden vooraf één of meerdere dagen reserveren om hun bijdrage te leveren. Ook dit jaar was de actie opnieuw een succes: 48 verschillende gebruikers schreven zich in, en op 23 december was de volledige kalender al ingevuld.

Oorsprong van de challenge

De challenge werd voor het eerst georganiseerd in 2016 door Ecritures. In 2021 nam DirkVE het stokje over, omdat de genderkloof op Wikipedia nog steeds opvallend groot was.

Resultaten van deze editie

In totaal werden er meer dan 100 artikelen gepubliceerd, met een grote verscheidenheid aan onderwerpen. Er werden vrouwen beschreven uit 40 verschillende landen, waarvan 24 uit Nederland en 11 uit België.

De meest vertegenwoordigde groepen waren:

  • 17 kunstenaars
  • 11 sportvrouwen
  • 10 activisten
  • 9 muzikanten
  • 9 schrijvers

Daarnaast kwamen ook verzetsstrijders, wetenschappers, politici, journalisten, actrices en andere opmerkelijke vrouwen aan bod. De tijdsperiode van de beschreven vrouwen liep van de 16e tot de 21e eeuw, met zelfs een uitstapje naar het Oude Rome.

Prijzen voor deelnemers

Tot slot werden er drie deelnemers uitgeloot die elk een waardebon van €25 wonnen:

Mbch331, Fiene-Fleur en S9H. Proficiat!

Wikipedia op Aruba: carnavalscultuur en zichtbaarheid via YouTube

In maart heeft het project Wikipedia op Aruba verdere stappen gezet in het vergroten van de zichtbaarheid van Arubaanse cultuur binnen de Wikimedia-projecten. Op 27 maart vond een workshop plaats over het uploaden van foto's van het Arubaanse carnaval naar Wikimedia Commons - een waardevolle bijdrage aan het documenteren van dit levendige erfgoed.

Daarnaast is het YouTube-kanaal @wikipediaribaaruba gelanceerd. Hierop worden onder meer instructievideo’s in het Papiaments gedeeld om de lokale gemeenschap laagdrempelig te betrekken bij het project en de Wikimedia-platforms toegankelijker te maken.

Deel dit artikel op: