Van econometrie naar impact
Geplaatst op 13 februari 2025Nieuw bestuurslid Ruth van de Belt stelt zich aan jou voor.
Soms brengt het leven je op een pad dat je niet had kunnen voorspellen. Ruth van de Belt, nieuw bestuurslid van Wikimedia Nederland, startte in 2000 met een studie Econometrie aan de Universiteit van Amsterdam. Een studie vol wiskundige modellen en statistische analyses, maar met minder aandacht voor de bredere economische context. Daarom besloot ze al snel haar horizon te verbreden door naast Econometrie ook Algemene Economie te studeren.
Na haar afstuderen werkte Ruth enkele jaren als econoom bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (nu Autoriteit Consument en Markt) en later bij het economisch bureau van Rabobank. Haar analytische vaardigheden en financiële expertise brachten haar vervolgens naar de wereld van asset management. Dit was voor haar aanleiding om zich verder te verdiepen en een MSc in Investment Management te behalen.
Van winstmaximalisatie naar impactbeleggen
Toch voelde Ruth dat er meer was dan alleen financieel rendement. Haar overstap naar impactbeleggen en filantropie werd mede geïnspireerd door een sabbatical op Fiji. Ruth: “Tijdens een sabbatical op Fiji zag ik met eigen ogen de gevolgen van ongelijkheid en klimaatverandering. Hoewel het werk in de financiële sector me bleef aanspreken, wilde ik niet alleen helpen vermogens te laten groeien, maar ook mensen stimuleren hun kapitaal in te zetten om een positieve impact op de wereld te maken.”
“Be the change you wish to see in the world.”
Dit werd een keerpunt in haar carrière. Ze realiseerde zich dat ze haar kennis en ervaring niet alleen wilde inzetten voor financiële groei, maar ook voor een positieve impact op de wereld. Deze ervaring vormde de basis voor Kosmos Impact, het multi-family office dat ze oprichtte om vermogende families te ondersteunen bij het inrichten van hun beleggings- en geefportefeuille. Ruth: “Mijn specialisatie is impactbeleggen: een specifieke tak van sport waar het niet alleen draait om het financieel rendement maar ook om de positieve impact voor mens en milieu.”
Passies en vrije tijd
Naast haar werk is Ruth een gepassioneerd schrijver en draagt ze regelmatig bij aan het Klimaatjournaal, een platform dat zich richt op nieuws en achtergronden over de klimaatcrisis. Ook haar vrije tijd staat in het teken van duurzaamheid en natuur: ze oogst haar eigen biologische groenten bij Pluk! Groenten van West en vindt ontspanning in paardrijden. Wat weinig mensen van haar weten, is dat ze daarnaast een gedreven edelsmid is. Ruth: “Het bewerken van zilver en goud en het maken van sieraden vormt een mooie tegenhanger voor mijn analytische werk en biedt me een creatieve uitlaatklep.”
Vrije kennis toegankelijk maken voor iedereen
Kennis toegankelijk maken is een ander belangrijk speerpunt voor Ruth. Tijdens haar tijd op Fiji zag ze hoe vrije informatie mensen in staat stelde betere keuzes te maken over hun gezondheid. Ruth: “Ik werd daar met mijn neus op het belang van vrije kennis gedrukt. Als vrijwilliger werkte ik mee aan een klinische studie naar een nieuwe chlamydia-test. Ik zag hoe vrij beschikbare informatie over soa’s op internet ervoor zorgde dat mensen bereid waren om lange reizen te maken om zich door ons team te laten testen en behandelen. Ook in mijn dagelijkse werk blijkt keer op keer dat het belangrijk is om kennis toegankelijk te maken. Vandaar dat ik me ook graag voor Wikimedia Nederland inzet.”
Drijfveer en visie
Haar drijfveer? Een citaat van Mahatma Gandhi: “Be the change you wish to see in the world.”
Ruth: “Dit motto van Mahatma Gandhi drukt precies uit waar ik in geloof: je hebt zelf de verantwoordelijkheid om de wereld beter te maken.”