Wikipedia op Aruba – Aruba op Wikipedia

Wikimedia Nederland start deze zomer met het 2-jarig project ā€˜Wikipedia op Arubaā€™. Doel van dit project is om informatie over de Arubaanse en bredere Nederlands-Caribische cultuur en erfgoed op Wikipedia, Wikimedia Commons en Wikidata te verrijken. Daarnaast willen we helpen om een bloeiende Wikimedia-gemeenschap op Aruba te creĆ«ren. Het project wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie (projectsamenvatting).

Activiteiten

In het project ā€˜Wikipedia op Aruba – Aruba op Wikipediaā€™ organiseren we voor bestaande en nieuwe bewerkers online en offline activiteiten. Dit doen we in samenwerking met onze partners op Aruba. Doel van het project is om Wikipedia-artikelen toe te voegen in het Engels, Papiaments of Nederlands, beeld- en geluidsmateriaal aan Wikimedia Commons te doneren, en Wikidata verder uit te breiden.

 

We willen tussen nu en begin 2026 een mooie mix van verschillende activiteiten ontwikkelen: trainingen, fotowedstrijden, schrijfchallenges, hackathons en vertaalprojecten. Allemaal erop gericht om tekst, beeld en data te delen.

 

Gangmaker is de Wikimedian in Residence op Aruba, een lokale projectcoƶrdinator, die de activiteiten organiseert, trainingen geeft en als aanspreekpunt fungeert. Voor zover wij weten is dit de eerste Wikimedian in Residence in het Caribisch gebied.

 

We streven ernaar om de komende jaren de Wikimedia-missie in het hele Nederlandstalig Caribisch gebied te bevorderen, te beginnen met deze pilot op Aruba.

Initiatiefnemers

Dit project is een initiatief van Wikimedia Nederland in samenwerking met Bibliotheca Nacional Aruba, Archivo Nacional Aruba, Monumentenfonds Aruba en UNOCA, en wordt gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Meer weten?

Heb je vragen of wil je op de hoogte blijven van de voortgang? Neem dan contact op met Michelle van Lanschot, projectcoƶrdinator Wikimedia Nederland, via vanlanschot@wikimedia.nl.

 

 

 

 

 

 

 

Het project ‘Wikipedia op Aruba’ is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het Fonds voor Cultuurparticipatie ondersteunt initiatieven die meedoen aan cultuur stimuleren.

 

English translation