Hoe ziet het werk van een bestuurslid van Wikimedia Nederland eruit?
Geplaatst op 9 januari 2023De vereniging Wikimedia Nederland is onderdeel van de wereldwijde Wikimedia beweging en zorgt in Nederland voor een omgeving waarin vrijwilligers en organisaties samenwerken om vrije kennis bijeen te brengen en te verspreiden. Zoals iedere vereniging heeft ook Wikimedia Nederland een bestuur en leden. Het bestuur ondersteunt de vereniging waar nodig en vertegenwoordigt Wikimedia Nederland tegenover derden.
Lotte Belice Baltussen was tot voor kort bestuurslid. Ruim twee jaar hield zij zich onder andere bezig met culturele samenwerkingen en de uitwerking van het Beleid Vriendelijke Ruimtes (BVR). Wat deed deze freelance digitaal projectleider besluiten om bestuurslid bij Wikimedia Nederland te worden? Hoe heeft ze het ervaren? En wat zijn haar tips voor toekomstige bestuursleden?
Hoe kwam je ertoe om bestuurslid bij Wikimedia Nederland te worden?
Ik kende de Wikimedia-gemeenschap en Wikimedia Nederland al een tijd. Onder meer vanuit Open Cultuur Data. Zo bezocht ik al lang de jaarlijkse Nederlandse Wikimedia-conferentie, WikiconNL. In 2019 begon ik met een project bij Kennisnet. En daar werkt Jan-Bart, de voorzitter van het bestuur, die ik ook al kende van de jaarlijkse Wikimedia conferentie. We spraken elkaar regelmatig. Na een tijdje vroeg hij of ik interesse had om in het bestuur te komen. Ik keek eerst een paar maanden de kat uit de boom, door als kandidaat-bestuurslid aan vergaderingen deel te nemen. Toen besloot ik om me te kandideren.
Wat viel onder jouw takenpakket?
Ik hield me als bestuurslid onder andere bezig met culturele samenwerkingen. In andere woorden: het zoeken naar verbindingen tussen de activiteiten en plannen van Wikimedia Nederland met wat er gebeurt in de cultuur- en erfgoedsector. Er zit natuurlijk veel overlap in de missie van deze werelden: het delen van kennis. Wikimedia Nederland werkt dan ook al jaren intensief samen met de sector. Maar het helpt als je een groot netwerk hebt als bestuurslid, om dit te verbreden en verdiepen.
Daarnaast heb ik de uitwerking van de tekst van het Beleid Vriendelijke Ruimtes (BVR) op me genomen. Die tekst is gebaseerd op de Universal Code of Conduct die in 2021 is doorgevoerd voor alle Wikimedia-projecten. Wij keken hoe we deze konden toepassen binnen de Vereniging Wikimedia Nederland. We deden dit met een werkgroep waar ik dus in zat vanuit het bestuur, Sandra Rientjes vanuit het kantoor en met leden uit de Nederlandse Wikimedia-gemeenschap. Het was heel erg inspirerend om dit samen te doen, en ook inzicht te krijgen in wat er speelt in de gemeenschap.
Hoeveel tijd was je hiermee kwijt gemiddeld per week?
Je bent er zelf bij hoeveel tijd je kwijt bent aan je bestuursfunctie. Natuurlijk zijn er de regelmatige vergaderingen en is er twee keer per jaar een Algemene Ledenvergadering. Als je er een dossier bij doet, zoals in mijn geval het Beleid Vriendelijke Ruimtes, kost het meer tijd. Ik was gemiddeld zo’n drie uur per week kwijt.
Wat vond je leuk aan jouw rol als bestuurslid bij Wikimedia Nederland?
Ik vond het vooral heel erg leuk om samen met mensen uit de gemeenschap samen te werken en contact te hebben. Dit gebeurde natuurlijk sowieso binnen het BVR-traject, maar ook tijdens WikiconNL, nieuwjaarsborrels en andere activiteiten. Ook vond ik het tof om als bestuurslid invloed te hebben op het open data beleid van het Ministerie van Defensie. Zij hadden gekozen voor een Creative Commons-licentie, maar een die commercieel hergebruik verbiedt. Dat betekende dat hun content hierdoor niet gebruikt kon worden op Wikimedia-projecten. Samen met Maarten Zeinstra van de Vereniging Open Nederland en Creative Commons Nederland wisten we ze te bewegen dit aan te passen naar een open licentie die wél hergebruik mogelijk maakt op Wiki-projecten.
Wat zijn jouw lessons learned?
Hoe belangrijk het is om een gebalanceerd bestuur te hebben. Ik vond het heel fijn dat we mensen met verschillende achtergronden en interessegebieden in het bestuur hadden, van open data tot communicatie. Dan houd je elkaar scherp.
Verder: Wikimedia Nederland bevindt zich in een fascinerend spanningsveld met hele uiteenlopende stakeholders en partijen. Van de Wikimedia Foundation tot de Nederlandse wiki-gemeenschap. Je kunt nooit iedereen blij maken, en moet vooral goed blijven communiceren over wat je doet en waarom. Zo krijg je het meeste voor elkaar. Mits je een lange adem hebt, want het is een complex landschap, waarin zaken zeker wel veranderen, maar niet altijd zo snel als je zou willen.
Wat moet je je vooral realiseren als je erover denkt om bestuurslid bij Wikimedia Nederland te worden?
Dat zit eigenlijk al in de lessons-learned: weet dat je niet moet verwachten dat je heel snel van alles kunt veranderen in de Wiki-wereld. En als bestuurslid zit je niet in de operatie. Maar: er zijn ook ontzettend veel kansen om op een kleinere schaal wél veel te doen. Lees vooral eens het jaarplan en de meerjarenstrategie, om te zien op welke onderwerpen de focus liggen. Zit daar iets bij wat je interesseert? En waar je je netwerk voor kunt inzetten om verbindingen te leggen om activiteiten en onderwerpen te ondersteunen? Dan kun je echt mooie dingen doen als bestuurslid.